Entusiastfordonsutställningen på Sollidens Slott

Foto från Kalmar Sportvagnsklubb Facebook

Första söndagen i augusti var det traditionsenligt dags för Entusiastfordonsutställningen på Sollidens Slott utanför Borgholm på Öland. Våra vänner i Kalmar Sportvagnsklubb sköter om sportbilsparkeringen och lyckas år efter år samla ett imponerande antal bilar. När vi frågade om MSCC fick delta, svarade de omgående ja.

5 sportbilar från MSCC körde gemensamt upp redan på lördagen, med ett lunchstopp på Café Kronan i Lönsboda. Totalt blev det ca 32 mil på trevliga sportbilsvägar i Skåne, Blekinge och Småland. På plats anslöt ytterligare 2 sportbilsekipage från klubben.

Lördagen bjöd på riktigt härligt sportbilsväder, och väl på plats på Hotel Skansen kunden vi njuta av lite god dricka och mat i solen i trevligt sällskap. På kvällen åt vi en gemensam middag i restaurangen, innan det var dags att vila upp sig inför söndagen.

På söndag morgon var det gemensam samling med Kalmar Sportvagnsklubb. Samtidigt som vi lämnade hotellet vid 8 på morgonen började det droppa lite lätt. Väderprognosen hade visat riktigt dåligt väder, så att över 50 sportbilar kom till samlingen var imponerande.

Totalt brukar träffen locka över 400 fordon, med allt från traktorer till lastbilar. Alla fordon måste anmälas i förväg och accepteras av arrangören, varför kvaliteten på de deltagande fordonen är väldigt hög. Det var ett märkbart tapp i antalet fordon i år pga vädret. 

Som tur är har vi en Kung som är väldigt motorintresserad och trots vädret gick han runt och tittade på alla fordon och pratade med deltagare stora delar av dagen. Vid hans invigningstal tackade han alla som trots vädret valt att deltaga. Det var första gången på de 8 år man haft utställningen som det regnade.

Efter prisutdelningen/avslutningen öppnar man upp kustvägen från Solliden upp till Borgholm och Kungen leder kortegen av deltagare ut ur slottsparken. I år i sin silvriga De Tomaso Pantera han kört ner från Stockholm.

För de som valde att köra hem redan på söndagen blev det en spännande hemfärd i stormen Hans. Vädret blev bara sämre och sämre under dagen och på kvällen var det full storm. Vissa av oss valde att stanna ytterligare en natt, och slapp det värsta vädret på vår hemfärd på måndag.

Bortsett från vädret blev det en mycket trevlig och lyckad resa, som vi redan nu planerar att göra om nästa år. Då hoppas vi att godsägaren på Solliden beställt lite bättre väder.

Så boka in söndagen den 4 augusti 2024 redan nu om ni vill följa med på en riktigt härlig sportbilsresa.