Klubbmästerskapet

MSCC Klubbmästerskap är till för dig som på ett enkelt sätt ska kunna tävla under kamratliga former på en bana med din sportvagn. Tävlingarna genomförs som ett klubbmästerskap enligt SBF’s regler. Även om du inte tävlar är du hjärtligt välkommen att besöka tävlingarna, antingen för att heja på klubbkompisar eller ännu bättre hjälpa till som funktionär.

Vi tävlar mestadels på racingbanor men även på konbanor och  sk. backtävlingar. Deltagande kräver giltig förarlicens samt att din bil passar i någon av de klasser vi åker. I samband med vissa klubbtävlingar arrangeras också ”trackdays”, detta är en möjlighet för dig utan licens att under snällare former testa din sportvagn på banan.

Så vad händer under en tävling?

  • Innan tävlingen ser man till att bilen är redo för tävling och man har packat det som behövs under tävlingsdagen. I förberedelserna ingår att man läst och förstått reglementet som vi kör enligt. Undrar man något så finns det många hjälpsamma klubbkompisar som gärna hjälper dig, vi är alla glada om du kommer till start. Anmälan och betalning görs bäst digitalt innan tävlingen.
  • Sedan transporterar man sig till banan för ankomst i god tid. Under vissa tävlingar väljer en del tävlande ankomst kvällen innan för att övernatta på banan. Det brukar var mycket trevligt och oftast finns information om övernattning i inbjudan.
  • Väl vid banan är det att ställa sig på lämplig plats, oftast är det inga direkta anvisningar var men om det skulle finnas står det i inbjudan. Eftersom vi alla är klubbkompisar så kommer du alltid så vi en vän och en bra strategi är att ställa nära en favoritklubbkompis. I övrigt är det annars bara att visa hänsyn på sin plats.
  • Ta med din utskrivna vagndeklaration (kör du Roadsport tar du med dig bilprovningens besiktningsprotokoll) och ställ dig i besiktningskön med tävlingsbil i det skick den skall tävlas med och den personliga utrustningen. Efter godkänd besiktning får du en klisterlapp på bilen som anger att du får delta i tävlingen och vagndeklarationen tas om hand av besiktningen (handlingen gäller för året och du behöver bara ta med en ny om det skett ändringar i ekipaget som påverkar informationen i vagndeklarationen).
  • Ta med licensen och uppsök sekretariatet för att anmäla din närvaro. Då du anmält dig via hemsidan och betalt deltagaravgiften så behöver du bara bockas av i en lista och du får då en bekräftelse på vilket startnummer du ska ha. Har du inte anmält dig digitalt måste du uppge dina uppgifter som tävlande (samma som på hemsidan). Du kan betala anmälningsavgiften kontant eller med Swish. Tyvärr kan vi inte ta emot betalning med kontokort. Klisterlappar för startnummer kan du få om du inte redan har. Klubben lånar ut transponder utan extra kostnad och den löser man ut vid tidtagningen mot pant av körkort. De flesta funktionerna sker i regel kring samma plats, sekretariat, tidtagning och tävlingsledning.
  • Förarsammanträdet är obligatoriskt för alla tävlande och där kommuniceras viktig information om tävlingen. Saker som vilken typ av signal som gäller vid race start och information om in/utfart till banan tas upp här. Här presenteras även tävlingsledningen så du vet vem du ska vända dig till om det skulle behövas.
  • Så är det dags för körning. Preliminärt tidsschema brukar finnas i tävlingsinbjudan men om det ändras anslås den nya informationen vid sekretariatet och det är även här resultat och gridlistor finns. För att få en så smidig tävling som möjligt kan man hjälpa till att ställa upp sig i god tid inför sitt körpass. Detta gäller särskilt vid lineup inför race. Ett tips är att kontrollera att transpondern fungerar som den ska redan första körpasset. I regel finns det livetiming så där kan man se om man fått tider direkt efter passet. Det är alltid ett lunchuppehåll där man antingen kan passa på att äta medhavd mat eller så köper man något på plats. Det viktigaste är att ha kul med sina klubbkompisar under dagen.
  • Vid dagens slut samlas alla för prisutdelningen där vi även tackar alla funktionärer som gjort det möjligt att få köra tävling. Glöm inte lämna tillbaka transpondern om du lånat en. Sedan är det hemfärd efter att ha packat ihop och snyggat till efter sig. Man kan med fördel dela sina upplevelser av tävlingen, det brukar vara uppskattat.